ЗАТОКА – КУРОРТ

Затока – це один із найпопулярніших курортів України, знаходиться за 60 км від Одеси та за 20 км від Білгорода-Дністровська. Курорт Затока розташований в унікальному місці – на вузькій, піщаній Кароліно-Бугазькій косі, що омивається Чорним морем та Дністровським лиманом. Кароліно-Бугазька коса налічує близько 20 км у довжину, завширшки ж відстань коливається від 80 до 500 м. Завдяки ласкавим морським бризам, Затока відрізняється чудовим кліматом, тут дуже добре переноситься літня, денна спека. Купальний сезон у Затоці триває з середини травня до середини вересня. Середня температура повітря влітку тут становить 25-28 градусів за Цельсієм, а температура води 20-23 градуси за Цельсієм.
Дуже цікавою є історія цих місць. Історики стверджують, що у 10 столітті саме з гирла Дністра розпочинали свій похід на Царгород князі Олег, Ігор та Святослав. З тих часів залишилася назва Царгородське гирло (протока між Чорним морем та Дністровським лиманом). Здавна ця місцевість називалася Бугаз, що означає «сипкі піски». Назва Затоки більш пізня, офіційна і належить до повоєнного часу. Саме слово Затоки українського походження перекладається як «затока». Однак коса, на якій розташовується нинішня Затока, називається Кароліно-Бугазською, та й саму Затоку іноді називають Кароліно-Бугаз. Ця назва походить від поєднання старої назви з ім’ям красуні-графині Кароліни Собаньської, яка надихала А.С.Пушкіна, Адама Міцкевича. Вона була заслана в ці краї та володіла землями на косі. Кароліна Собаньська мала успіх і розбурхувала серця багатьох своїх сучасників. Згодом косу назвали на її честь Кароліно-Бугаз.
Історія ж селища походить від 1827 року, коли на Царгородському гирлі було встановлено маяк. Першими поселенцями були матроси, котрі стежили за роботою маяка. Надалі маяк удосконалювали, поселення розросталося, і до 1910 року Затока – це вже повноцінне село. З 1918 по 1940 рік Затока була у складі Бессарабії. Після 1940 року увійшла до складу УРСР.
Затока сьогодні – це селище міського типу, чорноморський курорт, що стрімко розвивається. Його популярність обумовлюється багатьма чинниками. Для відпочиваючих є величезний асортимент баз відпочинку, готелів, міні-готелів на будь-який смак та дохід від економ-класу до VIP номерів. Жителі приватного сектору також охоче здають житло всім охочим. Пляж у Затоці піщаний, налічує завдовжки 5 км, тому більшість баз відпочинку розташовані прямо на березі моря. Затока – це селище із розвиненою інфраструктурою. Відпочиваючі знайдуть тут все найнеобхідніше. Є колгоспний та промисловий ринки, безліч магазинів, відділення зв’язку, аптеки. Для туристів є розвинена мережа розважальних закладів, нічних клубів, винних ресторанів, літніх затишних кафе, дискотек, працює кінотеатр.
Для тих, хто віддає перевагу активному відпочинку передбачено велику кількість водних розваг. Це і водні атракціони для дорослих і дітей, і дайвінг, і водні мотоцикли, і прогулянки морськими катерами, і морська рибалка. Любителі рибалки будуть приємно вражені своїм уловом. Адже тут водяться численні види риб: минь, бички, камбали та інші. Для тих, хто любить постійно дізнаватися про щось нове Затока стане вдалим місцем відпочинку. Відпочиваючим пропонується широкий спектр екскурсій в Одесу, Вилкове, яке називають «українською Венецією», а також у Білгород – Дністровський, місто з цікавою давньою історією, яке було засноване у 6 столітті до н. е. мілетськими греками.
Білгород – Дністровський знаходиться всього за 20 км від Затоки, на березі Дністровського лиману. Всі бажаючі можуть дістатися туди морем і побачити всі пам’ятки. Це і розкопки давньогрецького Тиру, і середньовічна Акерманська фортеця та багато іншого. Тут нудився на засланні римський поет Овідій, бував А.С. Пушкін, молодий Максим Горький, саме тут почув легенду про Данка.
Також в півгодини їзди розташований єдиний в Україні «Центр культури вина» у селищі Шабо, де ви зможете поринути у захоплюючий світ вина Шабо – привабливе місце для всіх, хто цікавиться вином та виноробством або хоче здійснити цікаву заміську прогулянку вдвох, із сім’єю чи друзями. Ви зможете побачити, відчути, продегустувати, пережити, зберегти назавжди в пам’яті та забрати з собою все, що пов’язане з вином та виноробством.
Отже, у Затоці є все для незабутнього, цікавого повноцінного відпочинку. Приїжджайте та переконайтесь у цьому самі!

You may also like

Leave a Reply